SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum

OM kód: 203051 | 9300 Csorna, Soproni út 97.

Intézmény logo

Soproni SZC Hunyadi János Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ 2021-1-HU01-KA122-VET-000018431

Célkitűzés:

A munkaerőpiac szempontjából fontos készségek fejlesztésére törekszünk.

A két hétre tervezett rövidtávú diák mobilitás esetében sokoldalú szakmai, nyelvi és személyiségfejlesztést tervezünk. A projekt során erősíteni kívánjuk az európai együttműködést is. A pályázatban 11. évfolyamos technikumi tanulók szakmai tapasztalatszerzését kívánjuk lehetővé tenni három szakirányban: rendészet, vállalkozás és ügyvitel, pedagógia.

Szeretnénk megismerni más országok jó gyakorlatait.  A mobilitással igyekszünk csökkenteni hátrányainkat, úgy, mint a nemzetközi tapasztalat hiányát, vagy tanulóink idegen nyelv ismeretének fejlesztését.

 

Beszámoló:

A 2021-2022-es tanévben lehetősége nyílt intézményünk, a Soproni Szakképzési Centrum Hunyadi János Technikum, tanulóinak és tanárainak egy két hetes rövid távú szakmai gyakorlaton részt venni.

A gyakorlat helyszíne Görögország Prieria tartomány volt, a tartomány különböző városai: Új Panataleimonas, Larisa, Platamonas, Leptokaria, Tembi stb. A szálláshelyünk Platamonason volt, egy nagyon igényes szállodában, a Sun Beach Platamonas Hotelben.

A gyakorlaton 30 fő 11. évfolyamos tanuló és két kísérőtanár vett részt, 9 tanuló a rendészet és közszolgálat, 11 tanuló az ügyviteli és 10 tanuló a pedagógiai képzési ágazatban tanul.

A szakmai gyakorlatok nagyon tartalmasak és magas színvonalúak voltak, betekintést engedtek az adott szakmákba, angol nyelvi és görög nyelvi kurzuson vettek részt tanulóink. A rendészeti képzésben tanuló diákok különböző települések rendőrkapitányságain, parti őrségein, autópálya rendőrségein tekinthették meg a rendőri munka mindennapjait és végezték a szakmai gyakorlatot. A diákok szívesen részt vettek a munkában és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak. A résztvevő rendészetis diákok közül többen is rendőri pályán képzelik el jövőjüket.

A pedagógia szakos tanulóink több helyi iskolában és óvodában jártak, ahol betekintést nyertek a napi folyamatokban, az óvodák és iskolák mindennapi életébe. Ők magunk is tarthattak rövid foglalkozásokat.

Az ügyviteli szakos tanulók helyi kereskedőknél és önkormányzatokon nyertek betekintést az ügyviteli munkafolyamatokba, az irattárazás helyi szabályaiba, iktatás, levelek elektronikus postázása, levelek érkeztetésének helyi gyakorlatába. Részt vettek egy biztosításkötési tanfolyamon, betekintést nyertek a görögországi biztosításkötési folyamatokba és a hatályos jogszabályokba.

A gyakorlaton nem csak szakmai programokkal gazdagodtak a diákok, hanem számos életre szóló élményben is részük volt, nagyon sok helyen kirándultunk.

A gyakorlat nem csak szakmai és szociális, hanem nyelvi szempontból is meghatározó volt. A nyelvi fejlődés több síkon zajlott, egy formális, intézményes síkon, mikor tanulóink angol nyelvi kurzusokon vettek részt, ahol a nyelvi készségeket fejlesztették (szövegértés, hallott szöveg értése, íráskészég). Valamint informális síkon, hiszen a diákok aktívan használták a nyelvet a mindennapi élethelyzetekben – a szobakulcs elkérése a recepción, egy gombóc fagyi vásárlása a cukrászdában – és a többi, szállodában tartózkodó diákcsoporttal való kommunikációban. A közvetítő nyelv az angol volt. Nagyon jó volt látni, hogy milyen sokat fejlődtek a diákok a két hét alatt, bátran és gátlások nélkül meg mertek szólalni angol nyelven. Úgy gondolom ennek később nagy hasznát veszik majd a különböző vizsgákon, és ami a legfontosabb a való életben. Hiszen a legfontosabb, hogy használni tudjuk az elsajátított idegen nyelvet.

Képek a programról


Partnereink

SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum


Soproni SZC Hunyadi János Technikum

9300 Csorna, Soproni út 97.

Telefon: 0696/261-313

E-mail: info@hunyadicsorna.hu

OM azonosító: 203051


2024Soproni SZC Hunyadi János Technikum